7 Şubat 2016 Pazar

MEVHİBE İNÖNÜ'YÜ SAYGI İLE ANARKEN.....




                                                             
                                                                  İNÖNÜ AİLESİ
"Mevhibe Hanım 1897'de İstanbul'da doğdu. Babası Süleyman Zühtü Bey, annesi Ayşe Saadet Hanım'dı. Aile Bulgaristan'ın Ziştov kasabasından "93 Harbi" diye bilinen 1877-1878 savaşından sonra İstanbul'a göç etti Mevhibe o yılların kargaşası içinde bir kız çocuğu olarak ancak ortaokula kadar okudu. 1916'da komşuları olan Hacı Reşit Bey ve Cevriye Hanım'ın oğlu Kurmay Albay İsmet Bey'le 19 yaşındayken evlendi. İsmet Bey o sıralar 32 yaşındaydı. İsmet Bey, anılarında anlatırken, Mevhibe Hanım'ı ancak kapının aralığından gördüğünü söyler." 


                                                   

                                                       
                                                     
"1938'e kadar başbakan ve 1938-1950 arası Cumhurbaşkanı eşi olarak toplum önünde sürekli “en önemli kadın” görevini üstlenen Mevhibe İnönü, daha sonraki yıllarda da sade kişiliği, zerafeti ve iyi kalbiyle Türk Halkının gönlüne yerleşti."

                                                                 


                                           




"Eşinin büyük desteği ile Türk Kadınının toplum içindeki gerçek yerini bulması için önderlik etti. Latin harfleri ile yazı yazan ilk kadınlardan oldu. Çarşafını çıkarttı, otomobil kullandı, ata bindi. Atatürk’ün emri ile 1927’de Pembe Köşk’te Cumhuriyet'in ilk balosunu verdi. İkinci Dünya Savaşı sırasında hastabakıcılık kurslarına devam etti."


                                       
"Türkiye Yardım Sevenler Derneği ve Türk Kadınlar Birliği gibi sosyal amaçlı kuruluşlarda kurucu olarak çalışan Mevhibe Hanım, gelenek ve inançlarına bağlılığını sürdüren çağdaş bir “Cumhuriyet Hanımefendisi” olarak tanındı."

"Anıtkabir'de, İsmet İnönü'nün kabri başında oğlu Erdal İnönü ile."
                                                     
"Anıtkabir Şeref Defterini imzalarken"



"Mevhibe İnönü, 7 Şubat 1992’de vefat ettiğinde arkasında unutulmayacak bir isim, pek çok anı, belge, mektup, titizlikle saklanmış özel eşyalarını bıraktı. Cebeci Asri Mezarlığı'nda Melekler yoldaşı olsun..."



Bazı çevrelerce  kasıtlı olarak, diktatör olduğu gündeme
getirilen, ancak Türkiye'yi  kendi döneminde çok partili
demokrasiye geçiren  ve 1950'den sonra üstlendiği
muhalefet liderliğinde bile demokrasi ve   demokraside
nezaketten asla  ödün vermeyen İsmet İnönü ve eşi Mevhibe İnönü'den 
bir  küçük "ders" daha.... 

    Yıl 1972,
    Yer 21. CHP Kurultayı;


   Tarih yaratan İsmet Paşa Kurultay'da Genel Başkanlığı Bülent Ecevit'e karşı kaybeder, seçim sonucu açıklanır açıklanmaz oturduğu yerden sakince kalkar, Genel Başkan seçilen Bülent Ecevit'in önünde kruvaze ceketini özenle ilikler ve Sayın Genel Başkanım diyerek Ecevit'i ilk kutlayan o olur....
      
 Devamında eşinden bu konularda hiç geri kalmayan Mevhibe İnönü hanımefendi, anne Nazlı Ecevit dahil İsmet İnönü'ye oy vermiş vermemiş hanım delegeleri Ankara - Bulvar Palas'ta bir veda çayı ile ağırlar...   

 Aralarında sevgili ablamız Ayten Bozbey Örs'ün de bulunduğu (ayakta soldan ikinci) bu fotoğraf tarihe bir demokrasi kültürü belgesi olarak geçer...

Eşi İsmet İnönü, gerek  iktidarda ve gerekse muhalefette iken, kendisi yaşamı boyunca çağdaş duruş ve saygınlığından asla ödün vermemiştir.

Ölüm yıldönümünde saygı ve rahmetle anıyor ve eksikliğini her geçen gün daha çok hissediyoruz...

               Heybeliada İnönü Köşkü'nde Sayın Özden İnönü Toker ile...