10 Şubat 2018 Cumartesi

SAYGIN BİR CUMHURİYET ÖĞRETMENİNİN 100. DOĞUM GÜNÜNÜ KUTLARKEN ...


HAYDAR GÖFER
                                                      



 Eşim Faruk Bozbey'in 1964 yılı mezunu olduğu Tarsus Amerikan Koleji'ne, birlikte  yaptığımız ilk ziyarette, birçoğunu, yurt içinde ve yurt dışında başarılı çalışmalarından veya basından,  tanıdığım önemli isimlerin bir öğretmenin etrafında toplanmış olduğunu gördüm.
Sohbet ve muhabbet o kadar koyu ve güzeldi ki, kahkahalar havada uçuşmasına ve çok neşeli bir “mavra”   olmasına rağmen,  saygın  ortam insanı etkiliyordu. 
İşte bu saygın Cumhuriyet Öğretmeni ile böyle bir günde tanıştım. Kendisi Tarsus Amerikan Kolejinin efsane edebiyat öğretmeni Haydar Göfer  idi.
HAYDAR GÖFER'İN GAZETECİ - YAZAR OLAN ÜÇ ÖĞRENCİSİ
CENGİZ ÇANDAR, METE AKYOL VE ULUÇ GÜRKAN


TAC 1965 MEZUNLARI ADINA PROF. DR. SİNAN BAYRAKTAROĞLU KONUŞMA YAPARKEN.
GEÇMİŞ YILLARDA  TC DEVLET ÜSTÜN HİZMET MADALYASI İLE ÖDÜLLENDİRİLEN SİNAN BAYRAKTAROĞLU İÇİN, HAYDAR HOCA'NIN ELİNDEN ALDIĞI 50. YIL PLAKETİ DE EN AZ O MADALYA KADAR DEĞERLİ  VE ANLAMLI OLMALI....
2015 MEZUNLAR TOPLANTISI
ANILARLA YÜKLÜ BİR DERS

Haydar Hoca'nın öğrencileriyle samimi ve seviyeli ilişkisi okulda olduğu gibi, okul dışında da devam ediyor. Mezun olan öğrencileri ondan hiç kopmadı ve hayat içinde temaslarını hiç kesmedi. Ona her yerden  ve  her ortamda, tarihi değeri olan mektuplar yazdılar. Cevaplar aldılar. Öğrencisi olan tanınmış gazeteci Mete Akyol, hepsi de “sevgili hocam" diye başlayan  bu mektupları “ “SEVGİLİ HOCAM “ isimli bir kitapta topladı.
 Bu kitap, herhalde,  yazarı mektup sahibi öğrenciler olan, dünyadaki ilk kitap idi.

Bu kitapta yer alan mektupların asılları ve Haydar hoca'nın anı yüklü fotoğraflarını biriktirdiği albümleri, Tarsus Amerikan Koleji'nde  açılan  “Haydar Göfer"  müzesinde  sergileniyor....

Ünlü gazeteci Mete Akyol 1992 senesinde kütüphanelerimizin baş köşesine konuk olan ve üçüncü baskısını yapan "Sevgili Hocam"kitabının önsözünde şöyle diyor; 

"....SEVGİLİ HOCAM KİTABININ BİR BAŞKA ÖZELLİĞİ DE REKORLAR KİTABI'NA GEÇEBİLECEK DENLİ İLGİNÇ ÖZELLİKLER TAŞIYAN BİR KİTAP OLMASIDIR.



ELİNİZDEKİ BU KİTAP, BİLİR MİSİNİZ, YERYÜZÜNÜN EN UZUN SÜREDE YAZILAN KİTABIDIR. 

BİRİNCİ SAYFASI 1953 YILINDA, SON SAYFASI 1985 YILINDA YAZILMIŞTIR. YAZAR AÇISINDAN DA ÖZEL BİR REKORUN SAHİBİDİR BU KİTAP..

DÜNYADA TAM 60 KİŞİ TARAFINDAN KALEME ALINAN İLK VE TEK KİTAPTIR.



ADI AÇISINDAN İSE KİTABIMIZ , BİR REKORUN DEĞİL AMA , KESİNLİKLE KENDİNE ÖZGÜ BİR ÖZELLİĞİN SAHİBİDİR. 

"SEVGİLİ HOCAM" ADINI VERDİK. BU ADI RAHATLIKLA "SEVGİLİ AĞABEYİM" DE YAPABİLİRDİK, "SEVGİLİ AMCAM" DA HATTA "SEVGİLİ BABACIĞIM" DA YAPABİLİRDİK. 

HATTA VE HATTA "SEVGİLİ SIRDAŞ" BİLE OLABİLİRDİ BU KİTABIN ADI.."

Mersin'de bir öğretmenler günü kutlamasında, Kurucu Başkanı olduğum  Türk Kadınlar Konseyi  Mersin Şubesi'nin bir faaliyeti olarak düzenlediğimiz, Mersin Kültür Merkezi'ndeki "Sevgili Hocam" temalı  program ve imza gününde, öğrencisi Mete Akyol ile Haydar Göfer'in sahnedeki duygu yüklü sohbeti herkesi duygulandırmış ve ilgi ile izlenmişti...
MERSİN KÜLTÜR MERKEZİ'NDE "SEVGİLİ HOCAM" TEMALI ÖĞRETMENLER GÜNÜ KUTLAMASI
"Mersin Üniversitesi kurucu rektörü Prof. Vural Ülkü, Mete Akyol, İl Milli Eğitim Müdürü, Haydar Göfer ve yılın öğretmenleri

MERSİN KÜLTÜR MERKEZİ'NDE ÖĞRETMENLER GÜNÜ KUTLAMASI
MERSİN ÜNİVERSİTESİ KURUCU REKTÖRÜ PROF. DR. VURAL ÜLKÜ, DERNEĞİMİZİN KURUCU ÜYELERİNDEN İLHAN SAĞLAR, İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜ, HAYDAR GÖFER VE YILIN ÖĞRETMENİ SEÇİLEN ÖĞRETMENLERİMİZ


Mersin İl Kültür Müdürü olduğum dönemde, Tarsus Kültür Merkezi'nde düzenlenen bir onur gecesinde gerçekleştirilen törende, öğrencilerinden, dönemin Kültür Bakanı İstemihan Talay'ın elinden aldığı plaketin üstündeki mesaj onu çok duygulandırmış, sahnede sesi titremiş, gözleri dolmuştu...
  “TAC'yi  TAÇ'landıran öğretmenimiz".

Ne acıdır ki,  bu değerli ve saygın hoca, öğrencilerinin  daha çok okuması ve  öğrenmesi maksadıyla, evindeki değerli kitapları edebiyat sınıfına  taşıyarak  kurduğu  sınıf kütüphanesinin, bir kendini bilmez tarafından, camlarının kırılıp da  kitapları  parçalandığı zaman, 1975  yılında, artık bir dönemin kapanmakta olduğu düşüncesine kapılarak  "Cumhuriyet  öğretmenliği"ni emeklilik ile noktalamak zorunda kalmıştı.
Ama,   öğrencileri Haydar Hoca'yı simgelemek ve ölümsüzleştirmek için, okulun tarihi binası olan Stickler  önüne bir çınar fidanı  diktiler.
  Her yıl, daha da  büyüyen o çınarın altında toplanarak, sevgili hocaları ile, yine tatlı muhabbet ve “mavra” larına devam ediyorlar. 


O, ÇINAR'LA, O ÇINARIN ALTINDA....


  "Arşivindeki fotoğrafları benimle paylaşan, Haydar Göfer'in öğrencisi, Tarsus Amerikan Koleji'nin çok değerli öğretmeni, Erdoğan Kaynak'a sonsuz teşekkürler...."
Tarsus Amerikan Koleji 1964 mezunları sevgili hocaları ile..




         


        
  
     

2 yorum:

  1. Sevgili Nuray,

    Müthiş bir çalışma yapmışsınız.
    TAC'nin ASIRLIK ÇINARI sevgili Haydar Hocamızı daha da geleceğe taşıyacak bir doküman hazırlamışsınız. Sizi, iki yavrusunu TAC eğitim kurumunda okuttuğunuz ve hayat arkadaşınızı bir TAC mezunundan seçtiğiniz için kutluyorum. Yüreğinizde yaşatıyorsunuz TAC'yi. Rahmetli Turhan Uygur (TAC'45) abimiz için de çok güzel bir çalışma yapmıştınız. İyi ki varsınız...

    YanıtlaSil
  2. Eline sağlık Nuray Bozbey. Bir TAÇ annesi ve gelini olarak tarihe kalacak bir çalışma olmuş. Haydar Hocamızın bizlere kattıklarının değeri ölçülemez. Daha Nice sağlıklı yılları olsun inşallah.

    YanıtlaSil