1 Ağustos 2014 Cuma

KAYSERİ'Lİ MOLU AİLESİNİN HİKAYESİ..

                      


Kayseri Erciyes Üniversitesi eski rektörü,  Prof. Mehmet Şahin, bu kitapta Osmanlı'dan Cumhuriyet'e geçişte, o günün yokluk, yoksulluk, cehalet ve bilgisizliğine rağmen toprak ağalığından, ticarete, taşeronluğa, sonra demiryolu müteahhitliğine ve sanayiciliğe geçen Kayseri'li Molu ailesinin inanılmaz bir mücadele ile başardıklarını anlatıyor...
Bu hikaye aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş ve "ayakta kalış" hikayesi ile paralel bir seyir izliyor. Cumhuriyet'in mucizesini anlamak için bu kitabı okumanızı öneririm…

Son yıllarda ülkemizde  ne yazık ki, sadece politik amaçlara alet edilmek suretiyle, değerlendirmeye alınan Osmanlı ve  Cumhuriyet  dönemleri, gereği gibi, objektif ve bilimsel  olarak ele alınmamakta ve değerlendirilmemekte...
Bugünlere kolay gelinmedi…


Osmanlı, 19. yüzyıldan itibaren çöküş yılları yaşamaya başladı ve nihayet  1. Cihan  savaşı ile birlikte fiilen yıkıldı. Trablus ve Balkan Harbi ile başlayıp, Cihan Harbi ve Kurtuluş savaşı ile devam eden 12 yıllık savaşlar da ülkeyi ekonomik yönden   fakir ve aciz bir hale getirdi, neticede  Cumhuriyet’ e tam bir “enkaz” devredildi.

Kayseri’deki çocukluğundan itibaren, hayatı mücadele ile geçmiş, çırak okullarından profesörlüğe ve rektörlüğe  kadar yükselmiş, rektörü olduğu  üniversiteye, Kayseri ’li işadamlarından sağladığı bağışlarla  sayısız bina ve tesis kazandıran, Erciyes Üniversitesi eski (1992-2000) rektörü,  Prof. Dr. Mehmet Şahin  işte tam bu  hususlara  vurgu yaparak önemli bir araştırma yaptı.
Uzun araştırmalar sonucu kaleme aldığı bu kitapta,  o dönemde, kökü Selçuklular’a dayanan, toprak ağası, Kayseri ’li  bir ailenin hikayesi içinde, Osmanlı’dan devir alınan, sermaye, teknoloji, uzman insan gücü ve eğitim    yoksulu fakir Cumhuriyet Türkiye’sinde  nelerin, nasıl başarıldığının çarpıcı hikayesini  belge ve fotoğraflarla anlatıyor ve gözler önüne seriyor.





Örneğin;
30-Ağustos -1930 da Başbakan İsmet İnönü, demiryolunun Sivas’a ulaşması sebebiyle,  yaptığı konuşmada Osmanlı’nın 1860’dan itibaren  60  senede, yılda ortalama 60 km. demiryolu inşa ettirdiğini,  Cumhuriyet’ e, hepsi de yabancı malı olan, bir kısmı da harap vaziyette,  4.000 km demiryolu devrettiğini,  halbuki Cumhuriyet’in yılda 180 km demiryolu yaparak,  10 senede 1.800 km hem de “yerli malı” demiryolu yaptığını ve ayrıca Osmanlı’dan kalan harap demiryollarını da tamir ettiklerini  anlatıyor.
Demiryolunun ekonomik ve sosyal hayat için sayısız faydasını anlatan İnönü’ nün konuşmasının en çarpıcı  cümleleri  ile;

“ - Eski bir asker olarak, vatandaşlarıma serinkanlılıkla söyleyebilirim ki, şimendiferin Sivas’a gelmesiyle bu vatanın herhangi bir hududunun müdafaası bir misli daha kolaylaşmıştır. Sabittir ki, İzmir’in servet ve emniyetinin her tehlikeden azade olmasının başlıca vasıtası,  Sivaslı’nın 24 saat sonra  İzmir’i müdafaa edecek imkana malik bulunmasıyla tahakkuk edebilir” diyerek o yıllarda hala,  vatanın işgal edilme tehlikesine  dikkat çekmiş olmasıdır.
Yani, Cumhuriyet sadece bir ekonomik kalkınma değil, aynı zamanda  ayakta kalarak “var olma” mücadelesi de vermiştir.
Ne yazık ki, İsmet İnönü’nün  yaptığı bu tarihi konuşma ,  bugünün siyasi iktidarı  tarafından, politik nedenlerle, TCDD internet sitesinden bile kaldırılmıştır..!
Teknoloji, eğitim, sermaye, yetişmiş insan gücü, tecrübe yokluğu ve ilkel şartlar altında başarılan demiryolu gibi stratejik ve önemli yatırımların ötesinde, Prof. Dr. Mehmet Şahin aynı zamanda,  girişimci Kayseri tüccarının sadece Kayseri’de değil,  Adana ve Mersin başta olmak üzere Türkiye’nin diğer yörelerinde  de nasıl başarılı işlere imza attıklarının hikayesini anlatıyor ve çarpıcı bir  “değerlendirme” ile kitabını sonlandırıyor..
.











MOLU KARDEŞLER 1998
SAİT, FARUK, METİN, MUSTAFA
Ve ne acıdır ki,  ben bu yazıyı kaleme aldığım gün, bu kitapta hikayesi anlatılan, Kayserili  başarılı işadamı hukuk doktoru, Sait Molu, 87 yaşında iken,   hayata veda etti.
Işıklar içinde uyuması dileğiyle ……….


    

1 yorum:

  1. Cumhuriyetimizin kuruluş yıllarında teknoloji bugüne kıyasla o kadar geriydi ki, yol makinelerinin bugün bir iki günde yapabildiğini yüzlerce yol işçisi o günlerde belki de bir ayda yapabiliyordu. Aynı yıllarda ekonomimiz o kadar zayıftı ki devletimiz toplayabildiği vergi esas itibariyle tarım sektöründen alınabiliyordu. Sanayi yok mesabesindeydi. Bunlar bilinen şeyler.O Yıllarda memleketimizin ne kadar fakir olduğunu yukarıdaki fotoğraflar da gösteriyor. Hal böyle olunca, Cumhuriyetimizin kuruluş yıllarında yapılan demir yollarının bugünün imkanları ile yapılanlar karşısında küçümsenmesi ne kadar büyük bir insafsızlık.

    YanıtlaSil